Kilpailu- ja kuluttajavirasto tutkii mediapersoona Aleksi Valavuoren kokoamaa matkaa ensi syksyn koripallon MM-kisoihin Espanjaan. Valavuori järjesti jo viime vuoden EM-kisoihin matkan, mutta viranomaisten mukaan samanlainen matka ei onnistu tällä kertaa.
- Valavuorelle ilmoitettiin jo edellisten koripallokisojen aikaan, että tämän tyyppinen toiminta vaati rekisteröitymistä ja vakuuden asettamista. Ja silloin sanottiin, että kun laissa on satunnaisuuden käsite, että yksittäinen matka on tällainen satunnainen.
- Mutta hänelle tuotiin silloin ilmi, että seuraava matka, jonka hän järjestää vaatii rekisteröitymistä. Se oli meille itsestään selvää, että kun kuultiin julkisuudesta hänen järjestävän tällaisen uuden matkan, niin hänelle toimitettiin kehotus asettua matkanjärjestäjäksi ja asettaa vakuutus. Ja nyt sitä sitten neuvotellaan, miten se toimintaa onnistuu laillisesti, Petteri Lehtonen kilpailu- ja kuluttajavirastosta kertoo Yle Urheilulle.
Valavuori ei ymmärrä, miksi lähinnä hänen tuttavilleen järjestettävälle sadan hengen fanimatkalle tarvitaan viranomaisten lupa.
- Siellä on tulkittu, että tämä meidän lähinnä omille ystäville suunnattu matka koskee valmismatkalakia. Ja nyt ne vaatii jotain 200 000 euron takuita matkatoimistolta ja nyt selvitellään, mikä matkatoimisto ne haluaa antaa. Melkoisen byrokratian rattaita, Valavuori ihmettelee Ylelle.
- Lähinnä tässä halutaan kyseenalaistaa byrokratian rattaita monellakin tapaa. Onko tosiaan niin, että kun sadasta 80-90 on meidän henkilökohtaisia ystäviä, niin ollaanko me silloin jotenkin velvollisia kilpailu- ja kuluttajaviraston suuntaan? Sehän tarkoittaa suoraan kääntäen sitä, että jokainen joka järjestää jonkunlaisia kimppamatkoja kavereille tai jos siinä on vaikka puolituttu mukana, niin on velvollinen ilmoittamaan virastolle ja maksamaan matkan arvon mukaisen summan vakuuksia.
Rajanveto yksityisen ja elinkeinon harjoittamisen välillä onkin varsin tulkinnanvarainen. Lehtosen mukaan pienten kaveriporukoiden matkat voi järjestää omin päin, mutta isompien porukoiden matkojenjärjestelyssä on syytä ottaa yhteyttä kilpailu- ja kuluttajavirastoon.
- Jos on muutama kaveri ja yksi päättää varata kaikille lennot ja hotellit, että saadaan asia selväksi ja toiset maksaa sen summan, niin tämä on ihan normaalia kaveritoimintaa. Mutta sitten kun lähdetään menemään isompaan toimintaan ja jonkun tarkoitus on järjestää laajamittaisempi matka, niin kannattaisi olla tänne yhteydessä, koska se on aika tapauskohtaista.
- Elinkeinon harjoittamisen osalta yksinkertainen linjanveto on ollut, että hyvin suljetulle piirille tarjoutua, kuten esimerkiksi pienen seuran tai yhdistyksen täysin omakustanteista ja talkoohengellä tehtyä työtä, niin silloin se jää elinkeinonharjoittamisen ulkopuolelle. Mutta siinä tapauksessa, kun lähdetään tarjoamaan rajaamattomalle joukolle, niin silloin tullaan elinkeinonharjoittamisen puolelle. Elinkeinonharjoittaminen on hyvin tapauskohtainen ja juridinen käsite, Lehtonen perustelee.
Iso vakuus kiistakapulana
Matkanjärjestäjällä täytyy olla lain mukaan aina vakuus mahdollisen maksukyvyttömyyden varalle.
- Vakuudella halutaan turvata sellainen tilanne, että järjestäjä itse ajautuu maksukyvyttömäksi. Silloin vakuutuksen tarkoitus on palauttaa asiakkaille järjestäjälle maksama raha, Lehtonen kertoo.
- Julkisuudessa on esitetty matkan hinnaksi 2500-3000 euroa tämä kyseisen järjestäjän matkoista ja osallistujamääristä jotain sadan kieppeille, niin siitä voidaan laskea, että kokonaiskustannus matkalle on 250 000 euron ja 300 000 euron välille. Ja jos järjestäjä tällaisen rahan ottaa itselleen ja ajautuu maksukyvyttömäksi, niin meidän täytyy pystyä lain perusteella maksamaan sellainen summa kokonaan takaisin asiakkaille, Lehtonen laskeskelee.
Valavuoren mukaan koripallomatkan vakuussummaa ei voi laskea näin suoraviivaisesti, sillä kustannukset ovat toisistaan riippumattomia.
- He näppärästi laskevat kaikki yhteen, vaikka me joudutaan tässä maksamaan kolmelle eri taholle erikseen pääsyliput, lennot ja hotellit. Meillä on tässä kolme muuttujaa ja he laskevat vakuuden arvoksi kaikki yhteensä. Ikään kuin kaikki muuttujat kaatuisivat kerralla, vaikka ne eivät ole mitenkään kytköksissä toisiinsa.
- Soitetaanko me siinä vaiheessa, jos jotain tapahtuu, niin kilpailu- ja kuluttajavirastoon, että hoitakaa meillä uusi kone tai hotelli? Ei vaan, meidän pitää joka tapauksessa itse siinä toimia, oli meillä vakuudet tai ei. Jokainen matkalle ilmoittanut ymmärtää tämän, Valavuori painottaa.
Erimielisyyttä on myös siitä, onko matkaa varsinaisesti markkinoitu.
- Olen laittanut omaan Facebookiini ja Twitteriini maininnan matkasta, ja ne omistan minä. En ole mainostanut missään suomalaisissa medioissa tai missään muuallakaan, Valavuori toteaa.
- Olisiko tämä tilanne ollut erilainen, jos olisin laittanut tekstiviestit kaikille tuttaville, jota tästä puhelimesta löytyy? Olisin laittanut viestin, että kuka haluaa lähteä messiin ja pistäkää mulle viestiä. Lopputulos olisi ollut täysin sama. Jatkossa suomalainen laki ilmeisesti suosittelee järjestämään tämän piilossa tai ulkomaalaisen matkanjärjestäjän kautta.
Lehtosen mukaan asiaan on saatava ratkaistua jo lähipäivien aikana, sillä matkaa ei olisi saanut edes järjestellä eikä markkinoida ennen matkayrityksen rekisteröintiä ja vakuuden asettamista.
- Asia pitäisi saada ratkeamaan ennen kuin tällaisesta matkasta lähtee maksuja lähtemään. Se tila on tällä hetkellä laiton. Meidän näkökulmasta valmismatkaa ei voi alkaa edes markkinoimaan ennen kuin se on tänne rekisteröity ja asia on kunnossa. Sen takia tässä on aika nopea aikataulu, että pystytään varmistumaan siitä, että asiakkaiden rahat ovat turvassa. Ratkaisun suhteen puhutaan paremminkin päivistä kuin viikoista.
"Tämä tappaa suomalaisen urheilukulttuurin"
Osapuolet ovat keskustelleet, mutta näkemykset tilanteesta yhä eroavat radikaalisti toisistaan, erityisesti vakuuksien osalta.
- Niin ne vaativat, mutta meillä on täysin päinvastainen näkemys. Jos kuluttajaviraston näkemys on lainmukainen, niin se tarkoittaa sitä, että jokainen fanimatka tarvitsee jatkossa aina valmismatkalain mukaiset luvat ja vakuudet. Tämä laki tuhoaa suomalaisen urheilukulttuurin. Sen takia taistelen vastaan, Valavuori puhisee.
Jos sopuun ei päästä, viranomaisilla on mahdollisuus asettaa uhkasakko.
- Voidaan kieltää uhkasakon uhalla yritystoiminta sille taholle, joka on matkaa järjestämässä, Lehtonen kertoo äärikeinosta.
- Uhkasakon tarkoitus on olla sen verran suuri, että se tehostaa kieltoa. Jos me vain kielletään, niin se on pala paperia. Uhkasakko on usein samaa suuruusluokkaa kuin mikä riski on asiakkaille.
Neuvottelujen uskotaan kuitenkin tuottavan lopulta kaikkien kannalta toivotun lopputuloksen.
- Keskustelu on aloitettu jo edellisen matkan yhteydessä. Ainakin tällä hetkellä näyttää siltä, että hän kovasti yrittää saada matkan sellaiseksi, että se täytää lain kirjaimen, Lehtonen toteaa.
- Mä tiedän, että tämä ratkeaa. Mulla on takataskussa jo seuraava muuvi. Suomesta on lähdössä kaikkiaan yli 5000 suomalaista paikanpäälle, Valavuori puhkuu intoa täynnä.
- Meidän tarkoitus on järjestää siellä Bilbaossa todella iso suomalainen sirkus. Me halutaan laittaa koko maailma polvilleen ja jenkitkin ihmettelemään, mitä siellä tapahtuu. Mutta toki tässä täytyy pienet esteet ja hidasteet ohittaa suomalaisessa lainsäädännössä, että päästään reissuun.
Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.