Amerikkalaisvalmentajat kolmessa eri akatemiassa Kiinassa kertovat ESPN:lle, kuinka heidän kiinalaiskollegansa ovat käyttäneet fyysistä väkivaltaa nuoria valmennettaviaan kohtaan. Lisäksi nuorille kiinalaisille ei ole tarjottu koulutusta, vaikka NBA:n komissaari Adam Silver on sanonut opiskelun olevan keskiössä akatemiaohjelmassa.
ESPN:n tietojen mukaan Kiinan-akatemiassa yksi valmentaja pyysi ja sai siirron pois sen jälkeen, kun hän oli nähnyt kiinalaisvalmentajien lyövän teini-ikäisiä pelaajia. Toinen amerikkalaisvalmentaja lähti sen jälkeen, kun hänen sopimuksensa oli loppunut. Hänen mielestään kiinalaisnuorille ei tarjottu koripalloharjoittelun kylkeen tarpeeksi opiskelumahdollisuuksia.
– En voinut jatkaa ja katsoa lapsia tietäen, että he päätyvät taksikuljettajiksi, valmentaja totesi ESPN:lle.
NBA toi Kiinan-akatemioihinsa huippuvalmentajia, joilla oli kokemusta NBA:n kehitysliigasta eli G-liigasta ja yliopistokoripallon kovimmalta tasolta. Yksi akatemian entinen valmentaja kertoi ESPN:lle, että kiinalaisvalmentaja oli potkaissut pallon lähietäisyydeltä nuoren pelaajan kasvoihin. Sen jälkeen kiinalaisvalmentaja oli potkaissut pelaajaa arkaan paikkaan.
– Kuvittele, että tilanteessa olisi 13- tai 14-vuotias lapsesi ja sitten on aikuinen, 40-vuotias valmentaja, potkaisemassa lastasi, valmentaja havainnollisti.
– Olemme osa tätä. NBA on osa tätä.
ESPN:n mukaan Kiinassa nuorten urheilijoiden fyysinen kuritus on yleistä.
– Emme olleet vastuussa paikallisista valmentajista. Meillä ei ollut siihen auktoriteettia, NBA:n kansainvälisistä operaatioista vastaava varakomissaari Mark Tatum sanoi syytöksistä ESPN:lle.
– Meillä ei ole paikallisten valmentajien, akateemisten ohjelmien tai elinolosuhteiden valvontaa. On reilua sanoa, että emme olleet seuraamassa niin paljon kuin olisimme halunneet olla.
Valmentajat itsekin kokeneet häirintää
Myös amerikkalaisvalmentajat ovat itse joutuneet ongelmiin. Valmentajat kertoivat kokemastaan häirinnästä Xinjiangissa sijaitsevassa akatemiassa. ESPN:n mukaan yksi amerikkalaisvalmentaja oli pidätetty kolme kertaa ilman syytä. Lisäksi hän ja muut amerikkalaisvalmentajat eivät pystyneet hankkimaan asuntoa itselleen, koska he elivät Kiinassa ulkomaalaisen statuksella.
Xinjiangin maakunta on ollut länsimaissa aiemminkin otsikoissa. Mediatietojen mukaan yli miljoona uiguuria on viety suljetulle leirille. Niillä uiguurit pakotetaan laulamaan ylistystä Kiinalle ja kieltämään uskontonsa.
Entinen NBA:n työntekijä kuvaili ESPN:lle työilmapiiriään vahvasti Kiinan vallan olevassa Xinjiangissa samanlaiseksi kuin oli toisessa maailmansodassa natsi-Saksassa. Kansainvälisesti Kiinaa on syytetty lukuisista ihmisoikeusrikkomuksista vähemmistökansa uiguureja kohtaan Xinjiangissa.
NBA:n akatemia Xinjiangissa on ollut liigan mukaan suljettuna vuoden. Varakomissaari Mark Tatumei halunnut kommentoida, vaikuttivatko ihmisoikeusrikkomukset akatemian sulkemiseen.
Hän totesi ESPN:lle, että NBA pohtii muita mahdollisuuksia Kiinan-akatemioiden toiminnan järjestämiselle. Tällä hetkellä akatemiat toimivat Kiinan hallinnon johtamissa liikuntapaikoissa.
NBA:n Kiina-akatemiaohjelma käynnistettiin vuonna 2016. NBA:n strategiassa on ollut kehittää paikallisia pelaajia koripallohullussa maassa. ESPN:n mukaan NBA on halunnut löytää liigaansa uuden “Yao Mingin” eli näyttävän supertähden. 229-senttisestä Yao Mingistä tuli 2000-luvun alkupuolella NBA:n keulakuva Aasiassa.
Kiinan-markkinoista on tullut aikojen saatossa NBA:lle hyvin merkittävät. NBA:n Kiinan-toiminnoista on tullut viiden miljardin Yhdysvaltojen dollarin arvoinen bisnes.
NBA:n ja Kiinan suhteista on riittänyt viime aikoina keskustelua. Viime syksynä nousi kohu, kun Houston Rocketsin GM Daryl Morey ilmaisi Twitterinsä tukensa Kiinan-vastaisille mielenosoituksille Hongkongissa. Kiinan valtion omistama pekingiläinen tv-kanava uhkasi vetää NBA-pelit pois kanaviltaan.
Lue lisää:
NBA asetti strippiklubilla piipahtaneen Lou Williamsin kymmenen päivän karanteeniin
NBA:lla on kolme vaihtoehtoa: paras, huonoin ja kaikki siltä väliltä