Yhdysvaltain tuoreen presidentin Donald Trumpin perjantaina asettama kolmen kuukauden maahanmuuttokielto on ehtinyt nostattaa hämminkiä rapakon takana. Irakin, Syyrian, Iranin, Sudanin, Libyan, Somalian ja Jemenin kansalaisilta maahanpääsyn kieltävä asetus koskee luonnollisesti myös ammattikseen Amerikassa urheilevia.
Esimerkiksi jalkapallosarja MLS:ssä ja NBA:ssa on ehditty jo huolestua, kuinka kieltolistalla olevien maiden passeilla kulkevat pelaajat matkustavat ulkomaille suuntautuvilla pelireissuille. NHL:n lailla myös NBA:ssa ja MLS:ssä on kandalaisseuroja, joten runkosarjassa kuljetaan kauden aikana rajan yli useaan kertaan.
Koripalloliiga NBA ryhtyi oitis toimiin ja vaati selvitystä sekä toimintaohjeita Yhdysvaltain ulkoministeriöltä.
- NBA on kansainvälinen sarja, ja olemme ylpeitä, siitä että houkuttelemme liigaan parhaimmat pelaajat ympäri maailmaa, NBA:n edustaja Mike Bass taustoitti selvityspyyntöä.
USA:n jalkapallomaajoukkueen kapteeni Michael Bradley otti julkisesti kieltoon kantaa:
- Ymmärrän ajatuksen, että on ihmisiä, joiden mielestä meidän on maana ajateltava ensisijaisesti itseämme ja turvallisuuttamme. Mutta Yhdysvallat on aina toivottanut myös tervetulleeksi ihmiset kaikkialta maailmasta ja antanut heille mahdollisuuden parempaan elämään, Bradley kirjoitti.
- Nykyinen poliittinen linja ei ole pelkästään pettymys vaan myös vaarallinen.
Kanadan vieraspelit jäävät väliin
NBA:ssa Los Angeles Lakersin laitahyökkääjäkonkari Luol Deng ja Milwaukee Bucksin tulokas Thon Maker ovat sudanilaisia. MLS:ssä esimerkiksi Columbuksella on riveissään Irakin maajoukkuemies Justin Meram. Lisäksi esimerkiksi Somaliassa syntynyt brittijuoksija Mo Farah asuu Yhdysvaltain Oregonissa.
Milwaukee sattui osuvasti kiellon voimaantulon aikaan olemaan vieraspelireissulla Torontossa. Joukkue kuitenkin onnistui saamaan Makerin rajan yli takaisin USA:han, sillä nuorukaisella on myös Australian passi.
Se, miten Bucks tempussa onnistui, ei selvinnyt. Yhdysvaltain kotimaan turvallisuuden ministeriö kun alun periksi linjasi, että maahantulokielto koskee myös kaksoiskansalaisia ja usealla passilla matkustavia. Sittemmin Valkoisesta talosta täsmennettiin, että green cardin omistajat saavat tulla maahan, mutta heidän on käytävä tarkistuttamassa taustansa Yhdysvaltain lähetystössä tai konsulaatissa.
Edellä mainituilla pelaajilla on kaikilla myös muiden maiden passit, joten he pystynevät tulevaisuudessa matkustamaan joten kuten USA:n rajan yli. Yhtä helppoa ei ole Amerikan jalkapallon toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavalla Mehrshad Momenilla. Syntyperäinen iranilainen ei näillä näkymin voi matkustaa joukkueensa Orange Countyn kanssa USL-vierasotteluihin Torontoon, Ottawaan tai Vanvouveriin.